Nekringen

We hebben gekozen om het over de nekringen te hebben, omdat we het een interessante lichaamsversiering vinden en het anders is als andere versieringen. We waren ook benieuwd naar de achterliggende gedachte van de nekringen.

Nekringen zijn ijzeren ringen die om de nekken van vrouwen worden gedraaid. Als een meisje 6 jaar is krijgt ze haar eerste paar ringen. Ze beginnen met een klein stuk, maar ze willen hun nekken zo lang mogelijk maken, dus worden er steeds meer ijzeren nekringen bij gedaan. Een ring weegt ongeveer 5 kilo, dus is het voor ouderen vrouwen moeilijk om rechtop te blijven staan. De ringen worden elke dag schoongemaakt met de sappen van een vrucht. Uiteindelijk kunnen de nekken heel lang worden(zie afbeelding). Het is vaak zo hoe ouder iemand van die stam word hoe meer nekringen. De nek word eigenlijk niet uitgerekt maar de ribben en schouders worden omlaag gedrukt. Vaak breken de ribben bij dit proces. Het is daarom niet mogelijk om de ringen eraf te halen, want de spieren in de nek zijn dan verslapt en dan breekt die. Nekringen worden mooi gevonden in de culturen waar deze voorkomen, maar oorspronkelijk droegen vrouwen ze, omdat de mannen hun vrouwen onaantrekkelijk wilden maken voor anderen mannen. De man van de vrouw geeft ze dus die nekringen. Als de man overlijd dan moeten de ringen er ook af, de ringen worden er ook afgehaald als de vrouw vreemd is gegaan. Als eerder gezegd, is het bijna onmogelijk om te blijven leven als de ringen eraf zijn gehaald, omdat de nek slap is geworden en de nek zal dan breken.

De nekringen komen voor in een stam in Zuidoost-Azie. Het is een bergvolk en ze komen onder andere voor in Thailand, Myanmar, Birma, Indonesië en Laos. Het is een bekende stam, met de naam het Karen volk. Ze hebben ook een bijnaam: longneck of giraffenek. Omdat ze zulke langen nekken hebben is langnek hun bijnaam. Maar niet de hele groep Karen dragen nekringen. Het is maar een klein deel van die groep die nekringen dragen. En die hebben dan ook weer een eigen naam. Zij heten de Padaung. Ongeveer 7000 vrouwen van het Karen volk behoorde tot de Padaung.


De verklaring

Er zijn verschillende verklaringen voor het dragen van de nekringen. Een verhaal is dat de nekringen de vrouwen beschermen tegen de tijgers, want tijgers grijpen hun prooi bij het nekvel en als daar die ringen zitten is dat onmogelijk. Een ander verhaal is dat de vrouwen de nekringen droegen om op te vallen. Dit was tijdens de stamoorlogen erg belangrijk omdat de vrouwen dan makkelijk waren terug te vinden als ze waren ontvoerd. Later droegen de vrouwen nekringen voor hun man. Zo maakten de mannen hun vrouw onaantrekkelijk voor andere mannen. 

Tegenwoordig draagt een groot deel van de vrouwen van het Padaung volk nekringen voor het toerisme. Mensen betalen dan een vrouw om er een foto van te maken. 

Hoe wordt het aangebracht

Het aanbrengen van nekringen begint al vanaf dat een meisje 6 jaar is. Op die leeftijd krijgt ze haar eerste ring. De ringen zijn erg groot, en zijn een soort springveren. Bij het aanbrengen worden de ringen bij elkaar geduwd, waardoor ze precies om de nek heen passen. De nieuwe ringen worden niet onder of boven de andere ringen gedraaid maar ertussen. Dit is beter omdat het anders bijna onmogelijk is de ringen erbovenop te krijgen, omdat de nek dan nog niet zolang is. Door ze ertussen te drukken merken de vrouwen het meteen. De ring word om de nek heen gedraaid. Er worden er steeds meer omheen gedraaid. Als de vrouw ouder is, worden de nekringen meestal gegeven door de man. Omdat de echtgenoot er zo voor zorgt dat ze andere mannen afstoot. Dat terwijl de vrouw juist vaak heel erg trots is op haar nekringen. Er zij natuurlijk ook risico’s verbonden aan het dragen van nekringen. De schoduers worden naar onder gedrukt tijdens het proces. Hierdoor breken de ribben. Het is door de ringen ook onmogelijk om je hoofd te draaien of om naar boven te kijken. Als de ringen eraf worden gehaald is de kans groot dat de nek dan breekt.  

http://www.youtube.com/watch?v=BL8ARB5FmsA&feature=fvwhier

hier zie je een filmpje van het padaung volk

weetjes:

- De ringen worden elke dag schoongemaakt met sappen van een vrucht.

- Vrouwen met nekringen kunnen alleen maar door een rietje drinken. Ze kunnen hun hoofd niet naar achter bewegen om gewoon te drinken.

- Een nekring kan wel 6 kilo wegen.